Pismo članom in podpornikom stranke SLS

Spoštovani ,

Nahajamo se v času, ko imamo možnost aktivnega kreiranja našega življenja. Če se izrazim po nogometno – za nami je prvi polčas lokalnih volitev 2014, pred nami pa še drugi (odločilni) polčas. V teh dneh po prvem krogu volitev smo v občinskem odboru naredili analizo rezultatov in skovali taktiko za drugi krog. Najprej se moram zahvaliti vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k odličnemu uspehu svetniške liste SLS. Dejstvo je, da smo sestavili najboljšo listo in očitno ste ljudje to znali prepoznati. Naš rezultat je bil 32,34 %, kar je bilo na koncu dovolj za 4 svetniška mesta. Ni veliko manjkalo celo do petega.

Naš kandidat za župana, Jože Prijatelj, je prejel 35,48 % glasov in se prebil v drugi krog, kjer se bo pomeril z aktualnim županom Janezom Pavlinom 록맨 9 다운로드. Menimo, da bo rezultat v drugem krogu zelo, zelo tesen, najverjetneje bo razlika manj kot 50 glasov. Naj vas na tem mestu povabim, da prispevate vse, kar lahko za to, da pridobite čim več sorodnikov, prijateljev in znancev, da bodo šli na volitve in obkrožili številko 2 za Jožeta Prijatelja.

V čast in zadovoljstvo nam je, da celo volilno kampanjo z njim tesno sodelujemo. Popolnoma smo prepričani, da je človek, ki je rojen za župana. V kampanji zelo intenzivno sodeluje, ima zelo širok pogled na življenje, vseh dogovorov se do potankosti drži. Tudi ko smo mu predlagali, da bi posneli krajši filmček, je to storil in to zelo profesionalno. Filmček in ostalo si lahko pogledate na internetni strani http://dobrepolje.sls.si/. Predvsem pa smo v živo videli, da živi vrednote, ki so lastne naši stranki 펌프 잇 업 프라임2 다운로드. Je odgovoren, delaven, pošten, umirjen in zagnan. Lahko nam verjamete, da bo odličen župan.

Želim vam še na kratko predstaviti nekatere poudarke iz volilne kampanje. Glede na pričakovano tesnost rezultatov je lažje razumeti živčnost aktualnega župana, ki preko različnih kanalov širi razne polresnice o dosežkih v preteklem mandatu. Tisti, ki lahko ločimo dejstva od namišljenih resnic, s tem nimamo težav. Žal pa je med nami veliko ljudi, ki jih leporečje in izgovarjanje na vse mogoče zarote (birokracija, ljubljanska urbana regija, nagajivi svetniki …) prepriča do te mere, da hočejo po dveh mandatih videti še 4 leta na čelu občine aktualnega župana. V odboru smo se odločili, da se ne bomo šli umazanih igric in negativne kampanje. To niso naše vrednote, to ni naš način delovanja. Odločili smo se, da bomo korektni, a trdi sogovorniki 스페셜 포스 net 다운로드. Da bomo kritični do tistih stvari, ki si to zaslužijo, a na nizek nivo se ne bomo spuščali. V noči na prejšnji petek je iz ovinka nad Zdensko vasjo izginil naš največji in novi pano s štirimi plakati. To so stvari, ki jih odklanjamo in prepričani smo, da jih tudi vi, naši člani in članice. Hočemo pošten boj z argumenti in s poudarjanjem dejstev. Ta namreč govorijo.

Ker vem, da se te dni veliko pogovarjamo o preteklem in prihodnjem mandatu, se mi zdi pomembno, da vam osvetlim nekaj aktualnih in perečih zadev. Verjamem, da boste na ta način lažje ocenili delo zadnjega župana in ljudem okrog vas pojasnili, zakaj potrebujemo novega človeka.

V tej kampanji so v ospredju naslednje teme: gradnja vrtca in športne dvorane, izgradnja optičnega omrežja po vaseh, pridobivanje evropskih sredstev, kanalizacija v Ponikvah, obnova kompoljske podružnične šole in (ne)uspešno izpeljani projekti v prejšnjem mandatu.

O vrtcu je bilo v preteklih letih veliko povedanega. Take in drugačne zgodbe smo poslušali. A dejstva so naslednja:

Od natečaja je minilo že 6 let. Za natečaj (vrtec, športna dvorana, zunanja ureditev) je bilo doslej porabljenih preko 400.000 evrov. Lastna sredstva so bila vsa leta v proračunu in občinska uprava z županom na čelu se je prijavljala na razne razpise za pridobitev nepovratnih sredstev. Vedno neuspešno! V letu lokalnih volitev se je župan odločil, da občina najame kredit za vrtec, ki je po našem mnenju prebogato in predrago zastavljen. To ni modro, a naši in SDS-ovi svetniki so kljub temu predlagali, da sredstva za gradnjo vrtca ostanejo v proračunu,  zadolževanje pa se izvede šele po racionalizaciji.  Žal do tega ni prišlo. In zadnje dejstvo: gradbeno dovoljenje imamo, nimamo pa denarja. Po šestih letih, odkar imamo sprejeto rešitev.

Občina že dolgo neuspešno išče načine, da naredi korak naprej na področju optične internetne povezave. Prijavljali smo se na različne razpise, a spet vedno neuspešno. Vaščani Podpeči in Kompolj so pokazali, da je možno omrežje izboljšati s samoiniciativno. Občina jih je povezala s Telekomom, potem pa so vaščani vse izpeljali sami. Po besedah ljudi, ki so ta projekt vodili, je bila občina bolj v napoto kot v pomoč. Več o tem si lahko preberete v Našem kraju (Brane Brodnik).

Kanalizacija v Ponikvah je na videz eden redkih županovih uspelih projektov. A le na videz in če pogledamo površno. Če pogledamo z vidika gospodarja, nam pade v oči skupni strošek – približno milijon in pol evrov. Ko to delimo s številom gospodinjstev oziroma priključenih enot, dobimo zanimivo številko. Na posamezno enoto je občino kanalizacija stala med 10 in 15.000 evrov. Ob tem, da vemo, da stane ena mala čistilna naprava za gospodinjstvo okrog 4.000 evrov, je vse nadaljnje razpredanje odveč. Ponikovci bodo plačali komunalni prispevek od 1.500 do 3.000 evrov. Predlog za njegovo znižanje so dali prav svetniki SLS in SDS. Si predstavljate, koliko bomo porabili za priključitev cele občine na čistilne naprave, če bomo trošili v tem tempu?

In še nekaj o obnovi šolske kuhinje na Vidmu in podružnične šole v Kompoljah. Šolsko kuhinjo naj bi obnavljali leta 2012, a zaradi napake v razpisu se to ni zgodilo. Razumemo, to se lahko zgodi. A pričakovali smo, da bo občina pripravila vse potrebno, da se obnova izvede med počitnicami 2013. A ni šlo, bila je zamuda, ki se je ne da razložiti, in dela so se začela 12. 8. 2013. Končala pa v novembru. Poleg razburjanja šolarjev in zaposlenih je občina plačala tudi račun v višini 20.000 evrov za financiranje kosil, ki jih je pripravljal zunanji izvajalec. Podobne zadeve se dogajajo pri obnovi kompoljske šole. Tudi tu konkretno zamujamo, saj smo pridobili nepovratna sredstva za leto 2013. A spet se je zapletlo, zato smo pričakovali obnovo med počitnicami 2014. A občina je spregledala, da ima za plačati še en račun za obnovo kuhinje, zato je bilo denarja na postavki premalo. Nato je minil en mesec, ko se je župan odločal, kako naprej. Zdaj naj bi se vse skupaj le začelo, a 20. 10. res ni datum, ko začenjaš energetsko obnovo šole. Morajo se nam smiliti 2 – 3 leta stari otroci, ki bodo več kot dva meseca bivali v povsem neprimernih in improviziranih prostorih v kleti Jakličevega doma. Na ta način dober gospodar ne dela!

Toliko v vednost, ker se s strani župana pojavljajo neke drugačne verzije, ki pa z dejstvi nimajo nič skupnega.

Vabim Te, da se udeležiš nedeljskih volitev, vabim Te, da povabiš sorodnike, prijatelje, znance, sosede. Pojdimo obkrožit dvojko, pojdimo po novo upanje, da občino vodi preudaren gospodar. Pojdimo izvolit Jožeta Prijatelja za našega novega župana!

Rezultat bo tesen, vsak glas šteje. Bodite aktivni. Ponudite prevoz starejšim, ki sicer ne bi šli volit. Nagovorite tiste, ki po navadi ne volijo. Pomagajte, da se bomo v nedeljo zvečer lahko veselili, v ponedeljek zjutraj pa začeli z delom.

Zaključek letošnje predvolilne kampanje bomo imeli v petek, 17. 10., v Strugah (na prostoru pred pošto, v primeru slabega vremena pa v prostorih gasilskega doma). Začnemo ob 17.00. Jedli bomo predvolilni golaž, pili rujno kapljico, se družili ob zvokih harmonike in se športno udejstvovali. Kandidata za župana bomo izzvali v igri namiznega tenisa in  ročnega nogometa. Najboljše bomo nagradili s praktičnimi nagradami. Pridite, veselo bo!

                                                                               Lepo pozdravljeni.

Videm, 13.10.2014

Marko Marolt, predsednik OO SLS Dobrepolje